Το Σχολείο μας

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΧΗΜΕΙΑΣ - ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Το εργαστήριο φυσικής, χημείας και βιολογίας στεγάζεται στο υπόγειο του σχολείο μας και λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Θεωρείται ελλιπές καθώς δεν έχει όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται κάθε σχολείο. Κάποιες φορές οι υπεύθυνοι καθηγητές χρειάζεται να δανειστούν εξοπλισμό από το ΕΚΦΕ για να διεξάγουν πειράματα. Στο εργαστήριο Επιστημών τα πειράματα τα οποία παρακολουθούν οι μαθητές είναι πολύ μεγάλη πηγή μάθησης για όλα τα παιδιά. H αίθουσα φυσικής είναι όμορφη και καθαρή. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες κι έτσι γίνεται πιο ευχάριστο το μάθημα.


ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Στο 5ο γυμνάσιο Σερρών υπάρχει μια αίθουσα διδασκαλίας τεχνολογίας που δημιουργήθηκε το 2010 και είναι εξοπλισμένη με projector, laptop, καρέκλες, βιβλιοθήκη, θρανία και κατασκευές. Καθηγήτρια είναι η κ. Εμμανουηλίδου.
Το μάθημα έχει ιδιαιτερότητες, δηλαδή δεν υπάρχει βιβλίο από το οποίο να διαβάζουν οι μαθητές και να εξετάζονται πάνω σ’ αυτό. Το μάθημα της τεχνολογίας είναι μαθητοκεντρικό. Οι μαθητές κάνουν εργασίες και τις παρουσιάζουν στην τάξη.Στο τέλος της χρονιάς γίνεται μια έκθεση πρώτης και δευτέρας τάξης μαζί . Το ιδανικό θα ήταν κάθε έκθεση να γινόταν ξεχωριστά. Αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα.Οι εκθέσεις γίνονται κάθε χρόνο με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από την προσέλευση των μαθητών.
Τα χρόνια που διδάσκεται το μάθημα της τεχνολογίας στα γυμνάσια έχουν γίνει πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές στο νομό : Στο εργοστάσιο Κρι-Κρι , στο εργοστάσιο nektar, στο οινοποιείο του Νερατζή , στο εργοστάσιο Γατίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3, στο μουσείο κινηματογράφου, στο πλανητάριο, στο μουσείο τεχνολογίας ή στο στάδιο της Θεσσαλονίκης .


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Στο σχολείο μας υπάρχουν δύο εργαστήρια πληροφορικής και το 5ο Γυμνάσιο Σερρών είναι ένα από τα λίγα σχολεία που έχει αυτή τη δυνατότητα. Και τα δύο εργαστήρια είναι πλήρως εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διδάσκουν δύο καθηγητές πληροφορικής. Επίσης είναι πολύ χρήσιμα για την ταυτόχρονη διδασκαλία. Αρχικά το εργαστήρι πληροφορικής στεγαζόταν στον επάνω όροφο στην αίθουσα του Β1. Αργότερα το 2008,μετά την αλλαγή του γυμνασιάρχη, μεταφέρθηκε στο υπόγειο διότι ήταν πιο ευρύχωρο και πιο άνετο. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον περιορισμό χώρου όταν τα μικρά τμήματα δεν μπορούν να χωριστούν σε δύο διαφορετικές ομάδες τεχνολογίας-Πληροφορικής.


AΙΘΟΥΣΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

Η αίθουσα καλλιτεχνικών, στεγαζόταν εκεί που τώρα βρίσκεται η αίθουσα μουσικής. Λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια στην καινούρια της θέση, που βλέπει σε μια μικρή αυλή στο πίσω μέρος του σχολείου. Παλιότερα, είχαν διακριθεί πολλά παιδιά του σχολείου μας για τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες. Η τάξη, είναι γεμάτη με πολλά χρώματα και ζωγραφιές, που βοηθούν στην καλύτερη ψυχολογία των παιδιών. Εκεί, ο κ. Δανιηλίδης, μας μαθαίνει πράγματα σχετικά με τη ζωγραφική. Στους διαδρόμους , υπάρχουν πολλά έργα μαθητών. Η αίθουσα αυτή, είναι πολύ όμορφη και η πιο αγαπητή από τα παιδιά. Είναι μεγάλη, χαρούμενη και ζωντανή όμως, είναι αρκετά μικρή και δεν έχει νεροχύτες και προτζέκτορα. Παρά όλα αυτά, θεωρείται η πιο όμορφη τάξη του σχολείου μας.


ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τα τελευταία χρόνια στο σχολείο μας έγινε η αίθουσα μουσικής.Η αίθουσα μουσικής βρίσκεται μέσα στον χώρο του σχολείου. Αρχικά εκεί ήταν η αίθουσα καλλιτεχνικών. Είναι μια μεγάλη, αρκετά πολύχρωμη και ωραία διακοσμημένη αίθουσα. Στην ώρα της μουσικής μαθαίνουμε σχετικά με την μουσική και τις νότες τις οποίες μας μαθαίνει η κυρία Στανίση. Η αίθουσα μουσικής όπως είπαν πολλά παιδιά είναι μοδάτη επειδή έχει πολλά χρώματα και είναι ωραία διακοσμημένη. Eίναι μια ευχάριστη αίθουσα που μπορεί κανείς να κάνει άνετα το μάθημά του.


ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η σχολική βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1999-2000. Εξοπλίστηκε και διαμορφώθηκε με τη βοήθεια του υπουργείου παιδείας και του ΤΕΙ Σερρών. Υπάρχουν πολλά βιβλία και υλικό που μπορούν να δανειστούν οι μαθητές και οι καθηγητές και να περάσουν τον χρόνο τους στον χώρο της βιβλιοθήκης. Είναι ανοιχτή στους μαθητές συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα, αφού δεν υπάρχει πλέον υπεύθυνος βιβλιοθηκάριος και η βιβλιοθήκη λειτουργεί με την βοήθεια των καθηγητών μας.


ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Στο σχολείο μας υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, στο οποίο υπάρχουν ποδήλατα, τραπέζια του πινκπονκ, στρώματα, πολυόργανα βαρών, μπάλες διαφόρων αθλημάτων, ρακέτες και κασετόφωνα για δημοτικούς χορούς. Το γυμναστήριό μας, δημιουργήθηκε το 2000, και ο αθλητικός εξοπλισμός ολοκληρώθηκε, μετά από 10 χρόνια. Για την αγορά αυτού του εξοπλισμού φρόντισε η σχολική επιτροπή και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων. Όσο για τους μαθητικούς αγώνες που έπαιρνε μέρος το σχολείο μας, είχαμε πάντα νίκες σε πολλά αθλήματα, όπως: η κολύμβηση, η επιτραπέζια αντισφαίριση, ο στίβος, τo βόλεϊ, το χάντμπολ, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.


ΚΥΛΙΚΕΙΟ

Εδώ και τόσα χρόνια ο μεγαλύτερος πόλος έλξης των μαθητών του σχολείου μας είναι το κυλικείο. Η υπεύθυνη του κυλικείου μας είναι η κ. Ρούλα, η οποία εργάζεται στο κυλικείο εδώ και 19 χρόνια. Πριν από κάποια χρόνια το κυλικείο ήταν στη θέση που είναι τώρα οι βρύσες, δεν υπήρχε το γυμναστήριο. Στο κυλικείο μας υπάρχουν πολλά προϊόντα όπως κουλούρι, τυρόπιτα, σάντουιτς, τυροκούλουρα, κρουασάν και τσουρέκια, αλλά τα παιδιά αγοράζουν κυρίως τυρόπιτα και κουλούρι. Τα προϊόντα προέρχονται κυρίως από τοπικές βιομηχανίες , όπως τον Γατίδη. Η κ. Ρούλα αγαπάει πολύ τη δουλεία της γιατί αγαπάει πολύ τα παιδιά και μπορεί να έρχεται καθημερινά σε επαφή μαζί τους. Οι σχέσεις που έχει με τα παιδιά και τους καθηγητές είναι άριστες. Αυτό το εγκρίνουμε κι εμείς αφού καθημερινά έχει ένα χαμόγελο στα χείλια της.


ΑΥΛΗ

Το σχολείο μας έχει δυο αυλές οι οποίες αποτελούν χώρο ξεκούρασης και παιχνιδιού. Οι αυλές μας είναι όμορφες και καθαρές με δέντρα, φυτά παγκάκια και κιόσκια.Την ευθύνη των παρτεριών του σχολείου μας έχει η καθηγήτρια γερμανικών, κ. Σταυρίδου, η οποία άρχισε να ασχολείται με τα φυτά της αυλής την χρονιά του 2012. Οπως λέει και η ίδια, η φροντίδα και η συντήρηση των φυτών είναι εύκολη, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Πολλοί μαθητές δεν ενδιαφέρονται για τα φυτά, και τα πατούν, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Το φύτεμα των φυτών αυτών δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα και η ανάπτυξη τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Η προμήθεια των σπόρων για τα παρτέρια γίνεται αποκλειστικά από την κ. Σταυρίδου.

Εργασία των μαθητών του τμήματος Α3
Σχολικό έτος 2013-14
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κλούρα Αικατερίνη

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες...


Ιστορική Διαδρομή

Το 5ο  Γυμνάσιο Σερρών λειτουργεί από το σχολικό έτος 1979-80. Στον ίδιο χώρο αλλά σε διαφορετικά κτίσματα υπήρξαν:

  • Εμπορική Σχολή, 1949-65, με μαθητές απ' όλο το νομό.
  • Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων, 1964-1968.
  • Οικονομικό Γυμνάσιο, 1965-1977 και
  • Μικτό Γυμνάσιο Σερρών, από το 1976 μέχρι το 1979.

 

 

 

Βραβεία - Διακρίσεις - Αναφορές