Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Θεσσαλονίκη) (17.12.2015)

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Η Α΄ και η Β΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Σερρών, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015, εκπαιδευτική επίσκεψη στο θεματικό πάρκο ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (εφευρέσεις και μουσικά όργανα) στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των μαθημάτων της Τεχνολογίας και της Μουσικής.

Η τεχνολογία των αρχαίου ελληνικού κόσμου είναι ο πρόγονος της σημερινής παγκόσμιας τεχνολογίας και χωρίς αυτήν θα ήταν αμφίβολη η εξέλιξη της. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα που διάθεταν οι αρχαίοι Έλληνες πραγματικά προκαλούν θαυμασμό και έκπληξη. Το θέατρο του Ήρωνος, ο αρχαίος αυτόματος πωλητής, Ο ηχητικός συναγερμός του Ήρωνος, η «θεραπαινίς του Φίλωνος», το παιχνίδιοστομάχιον, το ρολόι-ξυπνητήρι, η κούπα του Πυθαγόρα καθώς και οι «Οι Μαγεμένες», πιστά αντίγραφα από τα μνημειώδη γλυπτά εξαιρετικής αισθητικής που βρίσκονται στο Λούβρο, είναι κάποια από τα εκθέματα που κέρδισαν τις εντυπώσεις των μαθητών.

Πέρα όμως από την τεχνολογία και την επιστήμη, αναμφίβολα ο αρχαίος κόσμος συνδέεται άρρηκτα και με την τέχνη, με τον χορό και τη μουσική. Σε κάθε θρησκευτική εκδήλωση, στην καθημερινότητα, μέρος της ψυχαγωγίας είναι η μουσική. Η δημιουργικότητα των αρχαίων ελλήνων επιστρατεύτηκε και για την κατασκευή μουσικών οργάνων «προς τέρψιν και διασκέδασιν». Η γνωστή στους περισσότερους λύρα, η (διονυσιακή) βάρβιτος, η κιθάρα του Απόλλωνα, η (ομηρική) φόρμιγξ, η πανδούρα (τρίχορδον) και πολλά ακόμη ομοιώματα μουσικών οργάνων, περιλαμβανόταν στα εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου.

Τη δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Μόρφω Εμμανουηλίδου, Τεχνολόγος και Νίκη Στανίση, Μουσικός.