Επίσκεψη των τμημάτων Γ'1 και Γ'2 στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ
Στις 14 Μαρτίου, τα τμήματα Γ1 και Γ2 του 5 Γυμνασίου Σερρών, επισκεφτήκαμε το «ΝΟΗΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και του μαθήματος της Φυσικής, με συνοδούς τους :κ.κ. Ναυροζίδου Μαρία (φυσικός-υπεύθυνη ΣΕΦΕ) , Κοσκινάς Στέργιος (γεωλόγος- αρχηγός) ,. Μαλαμούδη Αγγελική ( φιλόλογος-συνοδός), . Χατζογλάκη Όλγα (Αγγλικών- συνοδός)
Στο πρώτο μέρος του προγράμματός μας παρακολουθήσαμε στο «ΚΟΣΜΟΘΕΑΤΡΟ» μία προβολή για τον αστρολάβο των Αντικυθήρων και τη σημασία του για την τεχνολογική εξέλιξη στην αρχαιότητα. Ακολούθησε μια προβολή σε 3D με θέμα «Τα θαύματα της Μηχανικής» .Μάθαμε ότι πίσω από κάθε μικρό και μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα, κρύβεται ένας οξυδερκής και εφευρετικός άνθρωπος. Δε φτάνει όμως μόνο η ευφυΐα για να στεφτεί η δουλειά ενός επιστήμονα με επιτυχία. Ο Μηχανικός πρέπει επίσης να είναι συγκεντρωμένος στο στόχο του ενώ η αγάπη για το αντικείμενό του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να καταβάλλει όλο και περισσότερες προσπάθειες για να βελτιώσει τα δημιουργήματά του δίνοντας στον κόσμο ένα καλύτερο αύριο.
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματός μας έγινε μια σύντομη παρουσίαση- ξενάγηση στο «Τεχνολογικό Πάρκο» για το αυτοκίνητο και την εξέλιξή του καθώς και για τα σημαντικότερα αυτοκίνητα, δηλαδή αυτά που υπήρξαν τα πιο δημοφιλή και αποτέλεσαν «εφευρέσεις σταθμό» στη διάρκεια των τελευταίων 150 χρόνων. Στη συνέχεια ,η περιήγηση περιλάμβανε διαδραστικά πειράματα φυσικής η οποία διαδραματίστηκε στο «Τεχνοπάρκο», ένα χώρο γεμάτο με «παιχνίδια» βασισμένα σε νόμους και αρχές της φυσικής. Κάποιοι από τους κύριους άξονες ήταν η μετάδοση της θερμότητας σε διάφορα υλικά, η μετάδοση του ήχου , η ικανότητα του φωτός στη δημιουργία οφθαλμαπατών, η χρησιμότητα των μοχλών που μπορούσε ένας μαθητής να σηκώσει ένα αυτοκίνητο με το ένα χέρι, η μεταβολή του «βάρους» μας σε διαφορετικούς πλανήτες, τα φανταστικά είδωλα από κάτοπτρα κ.’α.. Επιπλέον, παρακολουθήσαμε μια έκθεση σχετικά με τα επιτεύγματα τεχνολογίας της αρχαίας Ελλάδας και την λειτουργία τους.
Τέλος, το πρόγραμμα έκλεισε στο «Πλανητάριο.» όπου παρακολουθήσαμε μία προβολή με θέμα « Τα θαύματα του Σύμπαντος» και εντυπωσιαστήκαμε από την πολυπλοκότητα και ομορφιά του σύμπαντος και του γαλαξία μας. Στην αρχή προβλήθηκε μια παρουσίαση για τη φωτορύπανση και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον καθώς και τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας.
Πιστεύω πως ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία η οποία απέβη και ιδιαίτερα διδακτική. Μας έδειξε ότι η Φυσική είναι κάθε άλλο παρά ένα ανιαρό μάθημα. Η εφαρμογή της, μέσω τον πειραμάτων και των δοκιμών, τείνει να είναι ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική ενώ η γνώση της αποτελεί αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Μαρία Πασχαλία Αμπατζή
Μαθήτρια του Γ2