Ενημέρωση με θέμα "Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία "

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Σήμερα,4-4-2019, ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο 5 Γυμνάσιο Σερρών, από 09.00 έως 10.30, ενημέρωση με θέμα "Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία " από την πνευμονολόγο κ Τσιούδα Θεοδώρα ( γιατρό του «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» στους μαθητές των τμημάτων της Γ τάξης και Α τάξης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΣΕΦΕ και του μαθήματος της Βιολογίας με διδάσκοντες τους κ.κ.Ναυροζίδου Μ. , Κοσκινάς Σ., Ασλάνογλου Δ..
Οι μαθητές άκουσαν με προσοχή τα επιστημονικά δεδομένα για το κάπνισμα , έθεσαν ερωτήματα και πήραν απαντήσεις αλλά κυρίως συνειδητοποίησαν ότι η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη και πρέπει να διεκδικούν να ζουν σε καθαρό από ρύπους περιβάλλον ως παθητικοί καπνιστές ακόμη και μέσα στην οικογένειά τους. Επίσης έμαθαν ότι είναι εφικτό να σταματήσει ένας καπνιστής το κάπνισμα αρκεί να ζητήσει βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο πνευμονολόγο μέσα σε `12 με 15 ημέρες και να είναι αποφασισμένος να αλλάξει την καθημερινότητα του.
Πληροφορήθηκαν ότι η νικοτίνη είναι το τρίτο πιο σκληρό ναρκωτικό αλλά επειδή είναι ελεύθερη η διακίνησή του δεν συνειδητοποιείται από τους καπνιστές η επικίνδυνη επίδραση στην υγεία τους. Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4200 ουσίες από τις οποίες οι 250 είναι καρκινογόνες. Ο καρκίνος των πνευμόνων που οφείλεται στο κάπνισμα είναι η πιο επιθετική αλλά ύπουλη μορφή καρκίνου επειδή όταν διαπιστώνεται είναι πολύ αργά. Τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ μικρά όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια και παρασυρόμενα από το αίμα πηγαίνουν παντού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεταστάσεις να είναι ευκολότερες.
Επειδή «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν» είναι προτιμότερο να μην αρχίσει κανείς το κάπνισμα ιδίως κατά την εφηβεία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.
Ελπίζουμε η ενημέρωση αυτή να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να αποτρέψει την αρχή του καπνίσματος ή να οδηγήσει στην διακοπή του καπνίσματος προς όφελος της υγείας όλων μας.
Ευχαριστούμε την κ Τσιούδα για την ανταπόκρισή της στο κάλεσμά μας .