ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΟΥΔΙ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

Σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή, το σχολείο μας, το 5ο Γυμνάσιο Σερρών, συμμετείχε στη «Γιορτή των Πουλιών» που πραγματοποιήθηκε στο Κορυφούδι της λίμνης Κερκίνης. Η εκπαιδευτική αυτή δράση έγινε στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων και Κιλκίς ,τον  Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και απευθύνονταν σε μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Στη δραστηριότητα συμμετείχαν οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Β4 στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και του μαθήματος της Βιολογίας με την επιμέλεια της υπευθύνου του ΣΕΦΕ κ. Ναυροζίδου Μαρίας (φυσικού) .

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σημασία της βιοποικιλότητας και βιωσιμότητας της λίμνης Κερκίνης. Για το σκοπό αυτό υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

  1. Παρατήρηση ορνιθοπανίδας με τηλεσκόπια του Φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης .
  2. Το ταξίδι της Νανόχηνα
  3. Βρες το σμήνος σου
  4. Μετανάστευση πουλιών
  5. . Τα πουλιά μεταναστεύουν… από ποιον κινδυνεύουν;

Στον ίδιο χώρο έκαναν δραστηριότητες και μαθητές άλλων σχολείων.

Ο χώρος ήταν κατάλληλα επιλεγμένος ώστε να μπορούν να γίνουν οι δραστηριότητες και η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας μακριά από τους θορύβους της αστικής ζωής μας βοηθούσε να ακούμε τη φύση, να βλέπουμε τις ομορφιές του περιβάλλοντος χώρου και να χαιρόμαστε απερίσπαστοι τις ομαδικές συμμετοχικές διαδικασίες των εργαστηρίων πεδίου που υλοποιούνταν.

Η χαρά των παιδιών ήταν έκδηλη με τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια και τα θεατροπαιχνίδια που ήταν καθολική.

Η επίσκεψή μας στη λίμνη Κερκίνη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή στο Λιθότοπο όπου είδαμε το Φράγμα και απολαύσαμε από ψηλά την υπέροχη θέα της λίμνης από το προαύλιου του ξενοδοχείου « Ερωδιός» που δεσπόζει στην περιοχή.

Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Ποροίων για την πρόσκληση που απεύθυνε στα σχολεία και μας έδωσε την ευκαιρία αυτής της καταπληκτικής βιωματικής εμπειρίας δίπλα στη λίμνη με τη βοήθεια των αξιόλογων συνεργατών τους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης ευχαριστούμε τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης που ενέκρινε το αίτημά μας καθώς και την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κ. Ευθυμιάδου Σοφία που μας συνόδευσε και με την παρουσίαση της βοήθησε στο συντονισμό των δραστηριοτήτων.

Ευχαριστούμε το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας που ενέκρινε ομόφωνα αυτή τη δράση και ιδιαίτερα τους συνοδούς καθηγητές μας κ. Κοσκινά Στέργιο, κ. Λαίνα Δημητρούλα και κ. Ναυροζίδου Μαρία.

Ακολουθούν φωτογραφίες που πιστοποιούν τη διενέργεια των δραστηριοτήτων που προαναφέραμε:

Οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Β4 του 5ου Γυμνασίου Σερρών