επίσκεψη σε ΧΥΤΥ και ΚΠΕ Ποροίων, 23-10-2019

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019
Σήμερα , 23 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη,  το σχολείο μας, το 5ο Γυμνάσιο Σερρών, πραγματοποίησε Διδακτική Επίσκεψη στο ΧΥΤΥ Σερρών (Παλαιόκαστρο) και στο ΚΠΕ Ποροίων με την επιμέλεια και το συντονισμό της υπευθύνου του ΣΕΦΕ του σχολείου μας κ.Ναυροζίδου Μαρίας ( φυσικού), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΣΕΦΕ και των μαθημάτων της Βιολογίας  και Χημείας της Β τάξης του Ωρολογίου Προγράμματος με τους μαθητές των τμημάτων  του Β1και Β2.
 Αφορμή ήταν η πρόσκληση του ΚΠΕ Ποροίων  με θέμα «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπ/σης του ΚΠΕ Ποροΐων μέχρι την έγκριση των προγραμμάτων ΠΕ της φετινής σχολικής χρονιάς»  με το υπ’ αριθμό. πρωτ.:  81 / 16  / 9 / 2019 έγγραφο.
 Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές  να γνωρίσουν τη σημασία του διαχωρισμού απορριμμάτων στην πηγή και της σωστής διαχείρισής τους, τη σημασία της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, τη σημασία της ανακύκλωσης των υλικών και του νερού ,με βιολογικό καθαρισμό, με τη βοήθεια ξενάγησης – ενημέρωσης και βιωματικών εργαστηρίων στο ΚΠΕ Ποροίων και στο πεδίο του ΧΥΤΥ.
Οι στόχοι ικανοποιήθηκαν με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα με θέμα « Αν τη Γη αγαπάς –προσοχή σ’ ό,τι πετάς»
Σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκεφθήκαμε το ΧΥΤΥ στο Παλαιόκαστρο όπου ξεναγηθήκαμε στο χώρο από τους υπευθύνους λειτουργίας του ΧΥΤΥ ( χημικό μηχανικό και περιβαλλοντολόγο).Είδαμε το κύτταρο που δέχεται τα υπολείμματα των απορριμμάτων  και ενημερωθήκαμε για τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες, τον τρόπο ταφής των απορριμμάτων αλλά και τη διαχείριση των σταλαγμάτων  τα οποία συγκεντρώνονται με σωληνώσεις και οδηγούνται σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού όπου με διαδοχικές διαδικασίες και όσμωση καταλήγουν καθαρά με δείκτες πολύ κοντά στο φυσικό καθαρό νερό που χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ και τη διαχείριση του βιοαερίου που παράγεται από την βιοαποικοδόμηση των απορριμμάτων το οποίο οδηγείται σε πύργο καύσης ώστε να αποφεύγονται αυταναφλέξεις στο κύτταρο.
 Δίπλα, είδαμε να λειτουργεί το εργοστάσιο ανακύκλωσης το οποίο μείωσε κατά πολύ τον όγκο των υπολειμμάτων που ενταφιάζονται και αυτό δίνει μεγαλύτερο χρόνο ζωής – πλήρωσης του κυττάρου που δέχεται τα απορρίμματα. Δυστυχώς σταθήκαμε άτυχοι και δε μπορέσαμε να δούμε από μέσα τη λειτουργία του εργοστασίου. 
Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι τα οχήματα που βγαίνουν από τον ΧΥΤΥ περνούν από μία τσιμεντένια λακκούβα με νερό και χλώριο ώστε να ξεπλένονται οι ρόδες τους και να μη μεταφέρουν μικρόβια στην πόλη.. Η δυσοσμία ήταν έντονη. 
Στο χώρο λειτουργεί ένας μικρός μετεωρολογικός σταθμός γιατί οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν  τους ρυθμιστικούς παράγοντες λειτουργίας του ΧΥΤΥ που ρυθμίζεται κεντρικά από έναν πίνακα από την υπεύθυνο επιστήμονα χημικό μηχανικό.
Ήταν ένα παράδειγμα συνεργασίας και σύμπραξης πολλών επιστημονικών τομέων των φυσικών επιστημών ( βιολογίας, χημείας, φυσικής, μηχανικής, μετεωρολογίας) αλλά και οικονομίας και αστικής ευθύνης.
Φύγαμε προβληματισμένοι με προορισμό το ΚΠΕ Ποροϊων.
Η διαδρομή ήταν υπέροχη και η ηλιόλουστη μέρα βοήθησε πολύ γιατί φώτιζε και ομόρφυνε τη φύση.
Στο ΚΠΕ μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι και μας παραχώρησαν την τραπεζαρία για να κολατσίσουμε και να κάνουμε ένα μισάωρο διάλειμμα.
Ακολούθησαν θεατροπαιχνίδια για τα ανακυκλώσιμα υλικά χωρίζοντάς μας σε ομάδες χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου.. Ακολούθησε στην αίθουσα προβολών ενημέρωση σε power point  για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων  - επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση και τη σημασία τους για το περιβάλλον, το κλίμα, την εξάντληση φυσικών πόρων , την υγεία και την οικονομία σε προσωπικό και δημόσιο επίπεδο.
Μετά από μικρή συζήτηση ακολούθησε πρακτική βιωματική άσκηση έξω στο αστικό περιβάλλον. Πήραμε σακούλες απορριμμάτων, γάντια και βγήκαμε και καθαρίσαμε το δρόμο που οδηγούσε στην πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι σχολίασαν θετικά την ενέργεια της ομάδας μας και χαιρόμαστε που ευαισθητοποιήσαμε κάποιους εκπαιδευτικούς στην πλατεία του χωριού που μας είπαν ότι θα κάνουν και αυτοί μια επίσκεψη στο ΧΥΤΥ για να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά. Χαιρόμαστε που με το παράδειγμά μας να σκύβουμε και να καθαρίζουμε το δρόμο έξω από το γυμνάσιο Ποροίων τη στιγμή που σχολούσαν οι μαθητές τους δώσαμε ένα μήνυμα ελπίζοντας να λειτουργήσουμε πολλαπλασιαστικά .
Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Ποροίων για την πρόσκλησή τους στα σχολεία, τους καθηγητές μας που ενέκριναν το αίτημά μας και ιδιαιτέρως τον Διευθυντή μας κ. Μερτζιάνη Νικόλαο που είναι αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά και τις συνοδούς μας κ, Ναυροζίδου Μαρία ( φυσικό), κ. Αλεβιζάκη Παναγιώτα ( φιλόλογο) και κ. Κοσατζή Χρυσή ( φιλόλογο).
 
Ακολουθούν φωτογραφίες που πιστοποιούν τις δραστηριότητες.
 Οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2 του 5ου Γυμνασίου Σερρών