Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ο διεθνούς φήμης Αστροφυσικός και διακεκριμένος Ακαδημαϊκός, Σταμάτης Κριμιζής επισκέφτηκε την πόλη των Σερρών, προσκεκλημένος από τη ΔΔΕ Σερρών και  το 1ο ΓΕΛ Σερρών και μίλησε για το έργο του στο Θέατρο «Αστέρια». Είχαμε ως σχολείο την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παρουσίασή του με μια μικρή αντιπροσωπεία δεκαεφτά μόλις μαθητών και τριών καθηγητών. Δυστυχώς η τύχη ευνόησε μόνο είκοσι άτομα!

2 1

Το μαθητικό κυρίως κοινό απολύτως σιωπηλό και εκστασιασμένο κρεμόταν από τα χείλη του το ξεχωριστού επιστήμονα, του Έλληνα που ξεκινώντας από τη Χίο με αποσκευές το όνειρο και τη δίψα για γνώση, πήγε την Ελλάδα όχι μόνο στην Αμερική και όλο τον κόσμο αλλά και σε εννιά ακόμη πλανήτες! Προς τιμήν του μάλιστα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην έρευνα και την επιστήμη, έδωσαν το όνομά του σε έναν αστεροειδή και έστειλαν μήνυμα στο διάστημα γραμμένο στα αρχαία ελληνικά! «Οίτινες ποτ’ εστε χαίρετε! Ειρηνικως προς φίλους εληλύθαμεν φίλοι»!

3

Λάτρης της γνώσης και της ζωής, άοκνος υπηρέτης της επιστήμης αλλά και υπέρμαχος της ηθικής και της αξιοκρατίας, φέρελπις και ονειροπόλος παρά τη μακρά του πορεία, απτόητος από τις όποιες πεσιμιστικές θεωρίες κυριαρχούν και προοιωνίζονται ένα σκοτεινό μέλλον, προέτρεψε τους μαθητές κυρίως, να μην απογοητεύονται, να κυνηγούν την ουσιαστική  γνώση, επιδιώκοντας την αριστεία, να εργάζονται χωρίς φειδώ για να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τη ζωή στη γη, παραβλέποντας όποιες ιδέες για εποικισμό σε άλλους πλανήτες!

5

Η ευτυχής αυτή συγκυρία της συνάντησή μας μαζί του, μας έκανε πλουσιότερους σε γνώση και  περισσότερο αισιόδοξους, μας έδωσε λόγους να είμαστε ονειροπόλοι χωρίς να γινόμαστε αιθεροβάμονες, να είμαστε αγωνιστές και φιλόδοξοι χωρίς να γινόμαστε εγωιστές, και πάνω απ’ όλα μας έδωσε να καταλάβουμε την αξία της συνεργασίας. Τίποτε δεν μπορεί να πετύχει αν δεν μάθουμε να δουλεύουμε ομαδικά.

4