Στις 19/4/2024 δύο τμήματα του 5ου Γυμνασίου Σερρών, το Β’4 και το Β’5, με συνοδούς τις κυρίες Α.Μήτρακα, Σ.Μουρατίδου και Β. Στεργίου, περιδιάβηκαν στην πόλη των Σερρών αναζητώντας τη σφραγίδα που άφησε η Βυζαντινή περίοδος στον τόπο μας. Επισκεφτήκαμε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ο πατήρ Νικόλαος μας έκανε κοινωνούς της ιστορίας του ναού και της εξέλιξής του μέσα στον χρόνο. Μας μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του κόσμου με το ναό και για το ότι η εξαιρετική αγιογράφηση καθώς και η επέκταση του ναού – αν και δεν έγινε υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας- ήταν προϊόντα της προσφοράς του κόσμου.

1 8

Στη συνέχεια κατεβήκαμε στους Αγίους Θεοδώρους, την παλιά μητρόπολη της πόλης, όπου μας περίμενε ο πατήρ Ιορδάνης για να μας ενημερώσει για τον ναό, την ιστορία του, την αρχαιολογική του σημασία και την επιβίωσή του μέσα στους αιώνες, λαμβανομένου υπόψη ότι η πρώτη του ανοικοδόμηση χρονολογείται κατά τον 3ο με 4ο αι. μ.Χ.  Μας έδειξε στο δάπεδο του ναού σημάδια οβίδων από τον πόλεμο αλλά και σημάδια αλάτων, καθώς ο ναός είναι χτισμένος πάνω σε λίμνη! Περνούν από κάτω του πολλά νερά και γι’ αυτό συχνά πλημμυρίζει ακόμη και σήμερα, παρά τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις. Επίσης έδειξε την εικόνα της Παναγίας της πονολύτριας που είναι μαρμάρινη, μας μίλησε για την ιστορική της διαδρομή αλλά και για την πυρπόληση του ναού και την εκ νέου ανοικοδόμησή του. Οι μαθητές τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια. Μάλιστα τα αγόρια ζήτησαν να μπουν στο ιερό και φυσικά η επιθυμία τους πραγματοποιήθηκε.

1713526737495

Φεύγοντας από την παλιά μητρόπολη κατευθυνθήκαμε στο Προδρομούδι για να δούμε το βυζαντινό τείχος που έθετε τα όρια της οχυρωμένης πόλης των Σερρών και στο τέλος κατεβήκαμε στην πλατεία Ελευθερίας για να δούμε το Μπεζεστένι, ένα κτήριο που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ Βυζαντινής περιόδου και Τουρκοκρατίας.

1713527490371

Ήταν μια πολύ εποικοδομητική βόλτα. Είδαμε με άλλο μάτι κτήρια της πόλης που βλέπουμε ίσως καθημερινά και μας περνούν απαρατήρητα. Τη μέρα αυτή τα κτήρια είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν φωνή και να αυτοσυστηθούν σε ένα μέρος της νεολαίας του τόπου μας.

1713527490366