Στις 27 Απριλίου τα τμήματα Γ1 Και Γ2 του σχολείου μας με συνοδούς καθηγητές τον Διευθυντή Μαντζαρίδη Δ. και τις κκ. Πετρομελίδου Ε., Μαλαμούδη Α., Στεργίου Β. και Μαδεμλή Π. πήγαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στα Φλογητά στο ν. Χαλκιδικής.

Επισκεφτήκαμε ένα κτηριακό συγκρότημα ,το κέντρο Βυζαντινού πολιτισμού «Ιουστινιανός» στο οποίο σήμερα στεγάζεται ένα μουσείο βυζαντινό, μια έκθεση αφιερωμένη στο 1821 και ένα ανοιχτό κέντρο συντήρησης αρχαιοτήτων . Όλα αυτά βρίσκονται σε ένα κατεστραμμένο παλιό μετόχι του Αγίου Όρους το οποίο αναστηλώθηκε. Η περιοχή εξάλλου ονομάζεται Μετόχι και είναι ένα πανέμορφο μέρος στην κορυφή ενός λόφου, με καταπληκτική θέα, καταπράσινα χωράφια, ανάμεσα σε ελιές και αγριολούλουδα .

Το μουσείο, ένα κτήριο του 1850, ήταν πολύ καλά συντηρημένο, ευρύχωρο και τεράστιο και οι αρχαιολόγοι μάς υποδέχτηκαν με πολλή χαρά. Μάς ξενάγησε μια γλυκύτατη ξεναγός η οποία μάς είπε την ιστορία του μουσείου και της Χαλκιδικής και μετά είδαμε διάφορα εκθέματα: ψηφιδωτά, εικόνες, αγγεία, τοιχογραφίες και κιονόκρανα, μακέτες ναών, …

Στον δεύτερο χώρο είδαμε πολλά είδη όπλων του 1821 που μας εντυπωσίασαν με τις λεπτομέρειές τους και επιστολές του Εμμ. Παπά. Δίπλα υπήρχε ένα δωμάτιο με 8 προτζέκτορες συγχρονισμένους όπου είδαμε ένα 3D video με θέμα την επανάσταση στην Μακεδονία και το οποίο λατρέψαμε . Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας. Από τη μια η υψηλή τεχνολογία του που ήταν σα να μετέφερε κι εμάς στο παρελθόν και μάς έκανε επαναστάτες σε δράση και από την άλλη γιατί μάς έδειξε τη σύνδεση του Σερραίου ήρωα Εμμανουήλ Παπά, αρχηγού της επανάστασης στην Μακεδονία και μάθαμε για τις μάχες που έδωσε στη Χαλκιδική. Μάθαμε δηλαδή κάτι που δεν ξέραμε από τα βιβλία της Ιστορίας μας και νιώσαμε περήφανοι ως Σερραίοι και ως Έλληνες.

Μετά πήγαμε σε έναν άλλο χώρο που υπήρχαν 3 οργανωμένα τραπέζια και μπροστά από το καθένα 3 συντηρητές: ο ένας ασχολούνταν με ένα στρογγυλό αγγείο, ο άλλος με μια εικόνα και ο τρίτος με ένα βιβλίο. Μας έδειξαν ένα 10λεπτο βίντεο με θέμα την αναπαλαίωση ενός βιβλίου και ένα ακόμα με την συντήρηση δυο εκκλησιαστικών αναλογίων. Η αφοσίωση, η υπομονή, η ηρεμία και η τεχνογνωσία τους ήταν απίστευτες. Μας εξήγησαν πώς δουλεύουν και απάντησαν σε απορίες μας.

Γενικά ήταν μια πολύ-πολύ ωραία εκδρομή και περάσαμε υπέροχα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς τους μαθητές, για τους καθηγητές μας αλλά και για τον καθένα να γνωρίσει την ιστορία της επανάστασης στη Μακεδονία και στην Χαλκιδική, αλλά και να δει από κοντά τον τρόπο που συντηρούνται οι αρχαιότητες.

Περάσαμε φανταστικά! ΄Ήταν η καλύτερη εκδρομή! Αν μας δοθεί η ευκαιρία θα ξαναέρθουμε οικογενειακώς ή με φίλους. Σάς την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!