Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το σχολείο μας άνοιξε τις πόρτες, ύστερα από τρία χρόνια ιδιαίτερων περιοριστικών συνθηκών, για να υποδεχθεί του γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας.

Οι γονείς ενημερώθηκαν από τον διευθυντή, τους υποδιευθυντές και την σύμβουλο σχολικής ζωής για θέματα που αφορούν την σχολική καθημερινότητα και την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Παρατίθεται το καλωσόρισμα του διευθυντή κ. Μαντζαρίδη Δημήτρη, το οποίο εκφράζει την φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν την λειτουργία του σχολείου μας.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας του 5ου Γυμνασίου, σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας και  ευχόμαστε να έχουμε μια παραγωγική και δημιουργική σχολική χρονιά.

Στο σχολείο μας καλοδεχόμαστε και σεβόμαστε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την οικογενειακή κατάσταση, τις εκπαιδευτικές ανάγκες ή τις όποιες ιδιαιτερότητες τους.

Συνεργαζόμενοι, η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου καταβάλουμε κάθε προσπάθεια  για την επίτευξη των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών στόχων. Εργαζόμαστε υπεύθυνα και φιλότιμα για να εξασφαλίσουμε στους μαθητές μας ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημοκρατικό σχολικό περιβάλλον, που διέπεται από αρχές, κανόνες και συνέπεια με στόχο πάντα τη μετάδοση της γνώσης, την πρόοδο των μαθητών μας και τη διαμόρφωση υγειών προσωπικοτήτων. Είναι πεποίθησή μας ότι το σχολείο μας είναι ο χώρος από τον οποίο όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας μπορούν να αντλήσουν – πέρα από γνώσεις – πνευματικές και ηθικές αξίες ικανές να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους και να θέσουν τα θεμέλια ώστε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η κοινή μας πορεία στη διάρκεια του σχολικού έτους δεν είναι πάντα εύκολη,  γι’ αυτό υπάρχουν ως πυξίδα οι σχολικοί κανόνες, οι αρχές και τα όρια, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται από όλους μας. Όσο περισσότερο ακολουθούμε τους σχολικούς κανόνες κι όσο περισσότερο σεβόμαστε και νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον τόσο ευκολότερα θα ξεπερνούμε τις δυσκολίες που επιφυλάσσει η σχολική μας ζωή.

Η συμπεριφορά των μαθητών τόσο απέναντι στους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, όσο κι απέναντι σε όλους όσους εργάζονται στον χώρο του σχολείου,  θα πρέπει να ορίζεται από την ευπρέπεια, την ευγένεια, την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό σε όλα τα επίπεδα. Θεωρούμε ότι η ευγένεια, η υπομονή, η ανεκτικότητα και η αποδοχή των άλλων είναι χαρακτηριστικά στοιχεία ενός πολιτισμένου ανθρώπου, άξια σεβασμού και εκτίμησης. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν επίσης, να έρχονται καθημερινά στο σχολείο ευπρεπείς και να αποφεύγουν κάθε τι το υπερβολικό ή ακραία προκλητικό σε σχέση με την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καθαριότητα.  Η προσωπική υγεία και ο σεβασμός της υγείας των άλλων, εξαρτάται πολύ από τον σχολαστικό τρόπο τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής και από τη διατήρηση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων.

Επισημαίνεται ότι αρνητικές συμπεριφορές αντιμετωπίζονται με την προοδευτική εφαρμογή όλων των παιδαγωγικών μέτρων, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν πλήρως τους κανόνες και τα όρια του χώρου που βρίσκονται.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί στόχοι, χρειάζεται βέβαια συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, Και στα μέλη αυτά περιλαμβάνονται και οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών μας.

Το Σχολείο μας είναι ο χώρος συνεργασίας στον οποίο όλοι μας, εκπαιδευτικοί, μαθητές,  γονείς και κηδεμόνες έχουμε έναν κοινό στόχο, την πρόοδο!

Όσο περισσότεροι υπηρετούμε αυτό τον σκοπό, τόσο καλύτερο γίνεται το σχολείο μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος του γονιού είναι αναντικατάστατος και ότι για κάθε γονιό το παιδί του είναι μοναδικό. Εμείς είμαστε εδώ για να σκύψουμε πάνω από κάθε παιδί και να ορίσουμε τα πλαίσια αρμονικής συνύπαρξης στο σύνολο, λαμβάνοντας υπόψιν παραμέτρους που ίσως διαφεύγουν από τον γονιό.

Ο ρόλος του σχολείου είναι να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο.       

Γι΄ αυτό σας θέλουμε δίπλα μας, συνεργάτες, εμψυχωτές και υποστηρικτές, στον αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε όλοι μας, ώστε να καλύψουμε τους στόχους της σχολικής χρονιάς με επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής

Μαντζαρίδης Δημήτριος