«Τα παιδιά δεν χάνουν τα δικαιώματά τους όταν διαβαίνουν τις πύλες του σχολείου. Η εκπαίδευση, θα πρέπει, για παράδειγμα, να παρέχεται κατά τρόπο που να σέβεται την εγγενή αξιοπρέπεια του παιδιού και να επιτρέπει στο παιδί, να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα, σύμφωνα με το άρθρο 12 (1) και να συμμετέχει στη σχολική ζωή».                                                                                                           

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού

ΠΡΟΘΕΣΥ 2 1

Το 5ο Γυμνάσιο Σερρών αποτελεί μια δημοκρατική σχολική κοινότητα που σέβεται την ατομική ιδιαιτερότητα, και τη διαφορετικότητα κάθε παιδιού. Πέρα από τη φροντίδα και την καθοδήγηση, το σχολείο μας θέτει στη διάθεση των παιδιών όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για την πολυεπίπεδη στήριξη των κοινωνικών και μαθησιακών τους αναγκών, την ενίσχυση και καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους σε ένα περιβάλλον που σέβεται τα δικαιώματά των μαθητών και είναι προσαρμοσμένο στο σεβασμό της εγγενούς αξιοπρέπειάς τους.

5ο Γυμνάσιο Σερρών Χάρτης Θετικης Συμπεριφοράς

Το σχολείο μας αποφάσισε το τρέχον σχολικό έτος να συμμετάσχει στην εφαρμογή του συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (ΠροΘεΣυ). Το συγκεκριμένο σύστημα επιδιώκει τη δημιουργία και διατήρηση θετικού και ασφαλούς κλίματος στη σχολική μονάδα με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της μαθησιακής και κοινωνικής επίδοσης όλων των μαθητών.

Το σύστημα ΠροΘεΣυ έχει εφαρμοστεί συστηματικά σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες τα τελευταία 20 χρόνια με θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της μαθητικής συμπεριφοράς και του σχολικού κλίματος. Η επιτυχής εφαρμογή του συστήματος αυτού αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία που προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας και την συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου έχει ήδη εμπλακεί στην εφαρμογή του προγράμματος με την συμμετοχή σε επιμορφώσεις που υλοποιούνται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΑΞΙΕΣ αφισα

Όραμα του 5ου Γυμνασίου είναι η αρμονική συνύπαρξη σε ένα δημοκρατικό σχολείο όπου όλοι απολαμβάνουμε τη διαδικασία της μάθησης, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με χαρά και δημιουργικότητα και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην προσπάθεια να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.

5ο Γυμνάσιο Σερρών Πίνακας Αξιών 1

Οι αξίες που στηρίζουν και φωτίζουν το όραμα του σχολείου μας είναι

ο Σεβασμός, η Φιλία και η Αποδοχή

Οι στόχοι και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος είναι:

  • ανάπτυξη ενός υγιούς κλίματος συνεργασίας
  • η καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών με τρόπο πλήρως συμβατό με τα δικαιώματά των παιδιών
  • η πρόληψη και μείωση προβλημάτων συμπεριφοράς

Η Εφαρμογή του συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς εντάσσεται στο σχέδιο δράσης: «Ανοιχτό Σχολείο για Όλους» που υλοποιείται το τρέχον σχολικό έτος, στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας του 5ου Γυμνασίου.

ΠΡΟΘΕΣΥ 1 1